Kokteilių ruošimo pamokos

2016-01-07 10:12   Peržiūros : 3903   Spausdinti


Gėrimų maišymo tradicijos turi seną istoriją. Manoma, kad jau egiptiečiai maišydavo alų ir vyną  su įvairiomis žolelėmis ir vaisių sultimis. Šiuolaikiniai kokteiliai atsirado XIX amžiuje, kai taip imta vadinti baruose maišomus gėrimus. Pirmieji barai būdavo dvi burbono statinės. Ant jų padėdavo lentą ir ant šios pilstydavo gėrimus. Siekdami pakeisti alkoholio skonį į burboną dėdavo įvairių savo ūkiuose išaugintų natūralių gyvulinių produktų: sviesto, kiaušinių, prieskonių.

Šia trumpa kokteilių istorija pradedama kokteilių meistrės Viktorijos įžanga į kokteilių ruošimo pamoką - vakarėlį. Tokiam vakarėliui surengti reikia kelių dalykų: noro, vietos, kur galima susirinkti, gero kokteilių meistro ir kokteilių sudedamųjų dalių. Mūsų įmonė visada turi noro rengti vakarėlius. Kaip vietą pasirinkome „Barceloną" - ne tikrąją Barseloną, bet ne ką prastesnę jos dalelę Vilniuje. Restoranas „Barcelona" Vilniuje yra labai patogioje vietoje, šiuolaikiškai įrengtas ir ruošia puikų ispanišką maistą. Saugi aikštelė priešais restoraną - labai gera vieta palikti automobilį kiek padauginus kokteilių:) Su Viktorija jau esame pažįstami: vieną puikią degustaciją ji mums surengė savo kokteilių bare. Mūsų kolektyvui buvo surengta puiki molekulinių kokteilių ruošimo pamoka. Prie vakaro prisidėjo ir „Sangaida", parūpinusi „Monin" sirupų.

 

Kam reikalingi kokteilių ruošimo vakarėliai

 

Mums toks kokteilių vakaras buvo tikrai naudingas savo žinioms patobulinti. Tai praverčia tiek plėtojant maisto portalą, tiek bendraujant su verslo partneriais ir pažįstamais. Galima drąsiai tvirtinti, kad per vakarą sužinota labai daug naujo ir tai tikrai turėtų labai praversti tiek redakcijai, tiek aktyvių pardavimų kolektyvui. Kai kuriomis gautomis žiniomis pasidalinsime, tačiau tikrai verta tai patirti ir patiems, nes toks vakaras - ne tik lavinimas, bet ir puikus laiko praleidimo būdas. Ir tikrai ne dėl to, kad bus nusigerta. Kaip tik daugumai vakaras buvo daug blaivesnis, nei paprastai būna per vakarėlius.

 

Kokteilių vakarėlio vieta

 

Pirmieji barai buvo ne šiaip vieta nusigerti, bet bendravimo vieta. Po sunkios darbo dienos bare rinkdavosi darbininkai ir dalindavosi naujienomis, planais. Čia žmonės ieškodavo darbo, darbdaviai susirasdavo darbininkus. Taigi vieta, kur vyks vakarėlis, turėtų būti jauki, erdvi, kad užtektų vietos bendrauti netrukdant vienas kitam. Tam labai tiko restorano „Barcelona" salė, esanti rusyje, kur sėdimosios vietos išdėstytos puslankiu. Ji atrodė kaip klasikinė aukštosios mokyklos auditorija: yra galimybė pabendrauti, viskas puikiai matoma ir girdima, kas pasakojama. Stalas su maistu pastatytas už sėdimosios zonos, ten taip pat galima pabendrauti nekliudant kitiems.

Barselonos  salėje, kuri yra rūsyje, telpa apie 20-30 žmonių grupė
„Barcelonos" salėje, kuri yra rūsyje, telpa apie  50 žmonių grupė. Seniau čia darėme renginį ir 60 žmonių, panaudodami ir viršutinį restorano aukštą. Tada taip pat buvo visai smagu, nesijautė susigrūdimo.

Kokteiliai yra kelių rūšių: vieni skirti vartoti prieš valgį, kiti - pavalgius. Kokteiliai, kuriuos geriame prieš valgį, vadinami aperityvais, o tie, kuriuos geriame pavalgę, - digestyvais. Maistas ir užkandžiai - labai svarbi tokio renginio dalis. Mums restoranas „Barcelona" paruošė puikių ispaniškos virtuvės patiekalų, įvairių užkandžių, Paeliją ir Fideua.

Vaišių stalas Barselonos restorane

„Barcelonos" restoranas visada ruošė puikios kokybės, labai įvairų maistą. Skanus maistas - neatsiejama kokteilių vakarėlio dalis.

 

Kokteilių ruošimo taisyklės

 

Dažniausiai kokteilio pagrindas yra kuris nors stiprusis spiritinis gėrimas (degtinė, džinas, romas, tekila, brendis, viskis ir pan.), o kitos sudedamosios dalys yra jį saldinantys, kartinantys arba rūgštinantys priedai (likeriai, sirupai, sultys, prieskoniai, limonadai ir pan.). Paprastai vienam kokteiliui užtenka 40 ml pagrindinio stipraus gėrimo, o priedų, t. y. silpnesnių gėrimų, tūris gali įvairuoti nuo 40 iki 100 ml. Tradiciškai visi kiekiai matuojami specialia dvipuse menzūrėle (angl. jigger), kurios vienoje pusėje yra 40 arba 50 ml matavimo skalė, o kitoje pusėje - 20 arba 30 ml. Tokio tipo menzūrėlė, kaip ir kiti kokteiliams ruošti skirti įrankiai, buvo užpatentuota XIX amžiuje ir nuo to laiko visai nepasikeitė.

 

Pagal tai, kokiu būdu gaminami kokteiliai, jie skirstomi į kelias kategorijas: plaktus (angl. shaken), maišytus (angl. stirred) arba užpiltus (angl. built).

 

Klasikinė kokteilių gamybos įranga
Klasikinė kokteilių gamybos įranga - plaktuvai (angl. shaker): dviejų dalių (Boston) arba trijų dalių (Cobbler), baro šaukštas ilgu kotu, koštuvas (angl. strainer), menzūrėlė (angl. jigger).

Viena pagrindinių gero kokteilių savybių - jis turi būti tinkamai atšaldytas. Tam naudojami ledukai. Maišant kokteilį su ledukais, jis šaldomas. Maišyti galima plaktuvu. Jie būna dviejų rūšių: Boston (susideda iš dviejų dalių - viena metalinė, kita stiklinė) arba Cobbler (susideda iš trijų metalinių dalių: stiklinės, dangčio su skylutėmis ir dangtelio). Taip pat kokteilį galima šaldyti maišant jį su ledukais baro šaukštu. Plakant kokteilis atšaldomas greičiau, maždaug per 30 sekundžių. Taip jį galima atšaldyti iki -3 laipsnių. Maišant kokteilį šaukštu, jis šaldomas lėčiau (per 30 sekundžių atšaltų maždaug iki 0 laipsnių), tačiau taip jis mažiau atskiedžiamas tirpstančių ledukų vandeniu, todėl būna kiek stipresnis.

Abiejų šių metodų skirtumus galima pamatyti gaminant „Dry Martini" kokteilį.

 

Supylus vienodą gėrimų kiekį, plaktuvu plakto „Dry Martini" tūris buvo didesnis nei maišyto su šaukštu.

Dry Martini

Klaidinga manyti, kad šis kokteilis susijęs su vermutu „Martini". Yra teorijų, kad pavadinimas kilęs iš XIX amžiaus britų karabino Martini-Henry pavadinimo.

 

Kokteilis „Dry Martini"

  • 40 ml džino,
  • 20 ml sauso vermuto,
  • Kelios alyvuogės,
  • Ledukai.

 

Kokteilių sudedamosios dalys

Kaip minėta, pirmosios kokteilių sudedamosios dalys buvo natūralūs, ūkyje išauginti produktai. Šiais laikais kokteiliams ruošti naudojama labai daug įvairių pramoniniu būdu pagamintų sudedamųjų dalių. Kartais žmonės bijo gaminti kokteilius vien todėl, kad neturi kokybiškų parduotuvėje pirktų sudedamųjų dalių. Viktorija tokius nuramina, sakydama: jei neturite recepte paminėto brangaus vyšnių likerio, panaudokite vyšnių uogienę arba vyšnių sirupą, kurį gaminotės žiemai iš vasarą sode prinokusių vyšnių. Jeigu neturite namie savo gamintų sirupų, galite išmėginti „Monin" sirupus. Jie yra kokybiški ir puikiai tinka kokteiliams. Vien mūsų renginyje ragavome granatų, Blue curacao, kavos, pasiflorų ir kokosų sirupų.

Pamokos metu buvo gaminamas kokteilis „Baltasis rusas". Dažnai recepte siūloma naudoti kavos likerį. Mes panaudojome kavos sirupą ir šis kokteilis tapo moterų mėgstamiausiu kokteiliu.

Baltasis rusas kokteilis

Kokteilis „Baltasis rusas"

  • 40 ml degtinės,
  • 20 ml kavos sirupo,
  • 40 ml grietinėlės

Geras kokteilis turi būti tirštesnės konsistencijos nei vanduo. Kaip tirštiklis paprastai naudojamas cukraus sirupas, tačiau gausite geresnį rezultatą, jeigu vietoj cukraus naudosite „Gomme" sirupą. Šiame sirupe, be cukraus, dar yra gėrimą tirštinančių akacijos sakų (gumiarabiko).

„Gomme" sirupo taip pat ragavome iš „Monin" sirupų kolekcijos. Kokteiliams gali būti naudojami natūralūs kiaušinių baltymai, taip pat pasterizuoti milteliai ar masė. Naudojant natūralius kiaušinius visada yra nedidelė tikimybė užsikrėsti salmonelioze. Tačiau tai itin reti atvejai.

Gaivus, kiek rūgštokas „Pisco Sour" kokteilis gaminamas naudojant kiaušinio baltymą. Tradiciškai naudojamas pisco (čilietiškas brendis) šiuo atveju buvo pakeistas romu.

Kokteilis „Pisco Sour"

  • 40 ml romo
  • 20 ml citrinų sulčių
  • 20 ml pasifloros sirupo
  • 40 ml spanguolių sulčių
  • 0,5 kiaušinio baltymo

 

Spiritinėms sudedamosioms dalims nekeliami  itin griežti reikalavimai, tačiau jos turėtų būti kokybiškos. Prastesnės kokybės gėrimų skonį teks gerinti dedant stipresnių sudedamųjų dalių: kokosų pieno, anyžių. Kokteiliams ruošti naudojant skirtingas degtines, jų skonis gaunamas skirtingas. Tai ypač jaučiama gaminant kokteilį „Baltasis rusas".


Ledas kokteiliuose - atsitiktinis atradimas. Kaip byloja viena legenda, Aliaskoje eketę kirtęs medkirtys pabandė įdėti gabaliuką ledo į viskį ir jam tai patiko. Šis atradimas patiko ir jo mėgstamo baro lankytojams. Greitai medkirtys tapo ledo tiekėju. Kol nebuvo elektros ir ledo nebuvo galima gaminti taip, kaip dabar, vasarą jis kainavo labai brangiai. Tačiau nepaisant to, ledas buvo plačiai naudojamas koktelių gamyboje.

 

Kokteilių ruošimo procesas

Ruošiant kokteilius, patartina pirmiausiai supilti pigesnes sudedamąsias dalis. Tai yra todėl, kad jei nepatiks proporcijos ar skonis arba per klaidą įpilsite ne to, ko reikia, bus pigiau išpilti ir pradėti gaminti iš naujo. Ledo dedama daug: kuo jo bus daugiau, tuo kokteilis atšals greičiau.

Supylus sudedamąsias dalis į plaktuvą, kad visos jos, net ir tirštos (pvz., grietinėlė), gerai susimaišytų, patartina plakti apie 2 minutes. Suplakus išpilstoma į taures. Kad į taures nepatektų ledukų, naudojami kelių tipų koštuvai „Stainer". Koštuvai turi ne tik skylutes, bet ir spyruoklę, kuri sulaiko ledo gabaliukus. Mažiausiems ledukams atskirti dar naudojamas papildomas sietelis. Toks būdas, kai košiama dviem koštuvais (per spyruoklę ir per sietelį), vadinamas „double strain".

 

Kitas kokteilių ruošimo būdas - visas sudedamąsias dalis sumaišyti stiklinėje. Tam naudojamos storesnio stiklo stiklinės kokteiliams. Sudėjus ledus ir supylus sudedamąsias dalis, maišoma ilgu baro šaukšteliu. Tai build tipo kokteiliai. Bene garsiausias jų - mochitas:

Kokteilis „Mochito"

  • 40 g romo
  • 20 ml žaliosios citrinos sulčių
  • Šaukštelis cukraus,
  • 10 mėtos lapelių
  • Gazuoto vandens

Mėtos lapeliai, cukrus, dažnai ir žaliosios citrinos skiltelės dedami į kokteilio stiklinę ir sugrūdami. Sudedami ledai, supilamos citrinos sultys ir romas. Išmaišoma baro šaukšteliu, užpilama gazuotu vandeniu.

Gana dažnai maišoma ir „Kruvinoji Meri":

40 ml degtinės,
80 ml pomidorų sulčių
20 ml citrinos sulčių,
Keli lašai Vusterio padažo (kas mėgsta, - ir tabasko padažo)

 

Vakarėlio pabaigoje būtent build tipo kokteiliai tampa populiariausi. Eksperimentuoti pats laika ir renginio dalyviams. Štai šitas kokteilis buvo labai populiarus:

 

40 ml džino
20 ml sauso vermuto
10 ml citrinos sulčių
5 ml granatų sirupo
10 ml kokosų sirupo

 

Apie kokteilių meistrę Viktoriją

Viktorijai kokteilių ruošimas - hobis, pomėgis ir aistra, tapusi darbu ir verslu. Kelerius metus Viktorija stebino savo kokteiliais populiariame kokteilių bare „Kokteilinė" . Šiuo metu baro veiklą teko sustabdyti dėl Viktoriją užgriuvusių naujų mokslų, tačiau esant reikalui su ja visada galima susisiekti ir paprašyti pagalbos, patarimų ar kokteilių vakarėlių idėjų.

 

Viktorijos rengiamos kokteilių ruošimo pamokos bus nuotaikingos ir patraukiančios.

Mėgstamiausias Viktorijos kokteilis

  • 40 ml Ginepro del Grappa
  • 10 ml citrinos sulčių
  • 5 g rožių sirupo
  • 20 ml Maraskos vyšnių likerio (maraschino)
  • Kokteilinė vyšnia

Maraskos vyšnios auga Balkanuose. Jos yra juodos ir sausesnės nei lietuviškos.


Kategorijos: Alkoholiniai ir nealkoholiniai gėrimai, kokteiliai, vynai, Pramogos, renginių organizavimas, Gimtadienio ir jubiliejų šventimas, Įmonių švenčių organizavimas, Maistas pobūviams, furšetams, Restoranai, kavinės, barai
Anonsas.lt naujienlaiškio prenumerata

Sužinok naujausias mados tendencijas, geriausius receptus, kelionių ir laisvalaikio idėjas! UŽSIPRENUMERUOK!

anonsas.lt pristato
Anonsas.lt pristato
Kaip dažyti plaukus?

Atsako ir pataria plaukų SPA terapeutė Rita Liutikienė

Šv. Kūčios: tradiciniai valgiai, papročiai, burtai...

Kučių patiekalai, kūčių stalo paruošimas, kūčių papročiai

Populiariausi kvepalai moterims Populiariausi moteriški kvepalai

Populiariausi kvepalai moterims, perkamiausi ir geriausi kvepalai

39 nėštumo savaitė 39 nėštumo savaitė

Kada vykti į gimdymo namus? Ką valgyti nėštumo pabaigoje?

kaledines dovanos moterims Kalėdinės dovanos moterims

Ką padovanoti Kalėdų proga merginai, draugei, mamai, močiutei

Užrašų knygutė Kalėdinės dovanos vyrams

Ką padovanoti Kalėdoms vyrui, sūnui, tėvui?

Pratimas nėsčiosioms 38 nėštumo savaitė

Kokie simptomai 38 nėštumo savaitę? Kaip atskirti tikrus sąrėmius nuo netikrų? Mityba ir pratimas 38 nėštumo savaitę

ka padovanoti vaikinui Ką padovanoti vyrui? 40 įdomių idėjų!

Dovanų idėjos draugui, vaikinui, sutuoktiniui, tėčiui.

Žvejo kėdutė Dovana žvejui

Ką padovanoti žvejui, dovanos žvejams, dovanos žvejui idėjos, kaip išrinkti dovaną žvejui

37 nėštumo savaitė 37 nėštumo savaitė

Kaip išvengti vidurių užkietėjimo nėštumo pabaigoje? Patarimai 37 nėštumo savaitę: sėkmingas žindymas, kelionė į gimdymo namus.

Siuvėjo profesija Siuvėjo profesija

Siuvėjo studijos. siuvėjo darbas ir perspektyvos.

mankšta 36 nėštumo savaitę 36 nėštumo savaitė

Simptomai 36 nėštumo mėnesį. Ką reikėtų žinoti apie priešlaikinį gimdymą? Ką valgyti 36 nėštumo savaitę?

© Marnie Burkhart/Corbis Pratimai pilvo presui

Pabodo įprasti pratimai pilvo presui? Efektyvūs pratimai su gimnastikos kamuoliu namuose. Džiaukis sveiku ir gražiu kūnu!

Dovana mamai Geriausios dovanų idėjos mamai

Kaip išrinkti geriausią dovaną mamai motinos dienos progai

Antikos laikų serialas Roma Geriausi istoriniai serialai

Įdomiausi istoriniai serialai suskirstyti pagal epochas ir šalis

Kaip pasigaminti žvakę namuose Kaip pasigaminti žvakę namuose?

Aromatinės, dekoratyvinės žvakės gamyba namuose. Graži rankų darbo žvakė.

35 nėštumo savaitė 35 nėštumo savaitė

Kokie artėjančio gimdymo požymiai? Kaip išvengti padidėjusio rūgštingumo?

Bronchito gydymas Bronchito gydymas

Bronchitas tai kelios nedarbingos savaitės, itin prasta savijauta, antibiotikai. Kaip laiku suprasti kada kreiptis į gydytojus, kaip gydyti bronchitą

Moteriški auskarai Ką padovanoti moteriai. 30 geriausių idėjų

Geriausia dovana moteriai, originalios, klasikinės dovanos moteriai, žmonai, merginai, draugei

Smulkių krovinių gabenimasį i Londoną Smulkių krovinių gabenimas į Londoną

Kurjerių siuntos yra viena iš tiesiogiai gavėjui teikiamų siuntimo paslaugų formų. Paslauga dažniausiai pasirenkama mažoms, nedidelio svorio siuntoms pristatyti.

Pratimas 34 nėštumo savaitė

Moters kūnas 34 nėštumo savaitę vis labiau ir labiau jai primena, jog ji nešioja dar vieną gyvybę, tad būtina savimi tinkamai pasirūpinti, pavyzdžiui, nekilnoti sunkių daiktų, nedaryti staigaus atsistojimo...Visi tokie staigūs, neapgalvoti judesiai gali sukelti galvos svaigimą.

Burokėlių užkandis su silke ir daržovėmis Top 10 geriausių silkės receptų Kūčioms

Gardžiausi Kūčių silkės patiekalai, rinktinis Anonsas.lt dešimtukas

Mityba sergant podagra Mityba sergant podagra

Tinkamos mitybos pasirinkimas sergant podagra. Kokius mitybos įpročius reikia pakeisti ir kokius įsisavinti?

Spiningai Spiningai

Kaip išsirinkti spiningą, spiningo chrarakteristikos, spiningai džigavimui, tvitinimui, velkiavimui, ritės ir valai spiningui.

Pratimas 33 nėštumo savaitė

Kaip kovoti su nemiga nėštumo metu? Ką valgyti 33 nėštumo savaitę?

kaip tinkamai pasirinkti madingus kasdienius vyriškus batus Kaip tinkamai pasirinkti madingus kasdienius vyriškus batus?

Madingi vyriški batai naujam sezonui, geriausi kasdieniai, sportiniai batai vyrams

Mityba sergant cukriniu diabetu Mityba sergant cukriniu diabetu

Sergate cukriniu diabetu? Sužinokite kiek cukraus yra maiste ir kontroliuokite cukraus kiekį kraujyje sergant cukralige.

Podagra Podagra

Podagros gydymas, simptomai. Kokios būna podagros priežastys, vaistai nuo podagros, mityba sergant podagra, kaip elgtis ištikus podagros priepuoliui?

Pratimas 32 nėštumo savaitė

Šią nėštumo savaitę Jūsų mažylis tikriausiai jau sveria apie 1kg 700 g ir yra apie 43 cm ūgio. Tiek savaičių mažylis jau turi pilnai susiformavusius kojų ir rankų pirštų nagučius.

Cukrinis diabetas Cukrinis diabetas

Cukrinio diabeto simptomai ir cukraligės gydymas. Mityba sergant cukriniu diabetu ir cukrinio diabeto tipai.

Anonsas.lt pristato
Dalia Dulkienė Dalia Dulkienė

Dalios receptų knyga

neringos blogas Neringa L.

Neringos receptų knyga

Galina Jagello

Maisto patiekalų receptų knyga

Ten Walls ir LVSO koncertas

rugpjūčio 22:00 Trakuose "trakų pilis" Ten Walls ir LVSO koncertas

Donatas Montvydas koncertas Donatas Montvydas koncertas

gruodžio 25d. 20:00 Vilniuje "loftas" Donatas Montvydas koncertas

Kalėdos sostinėje (2018) Kalėdos sostinėje (2018)

gruodžio 1d 17:00 Vilniuje "Katedros aikštė" Kalėdos sostinėje (2018)

Orkestras Lords Of The Sound Music is coming Orkestras „Lords Of The Sound“: Music is coming

Lapkričio 20d. Vilniuje "Compensa" Orkestras „Lords Of The Sound“: Music is coming

Naujieji Metai  Poliarizuoti Stiklai Eina Eina Festivalis Naujieji Metai | Poliarizuoti Stiklai "Eina Eina Festivalis"

gruodžio 31d. Vilniuje "tamsta kulbas" Naujieji Metai | Poliarizuoti Stiklai "Eina Eina Festivalis"

ERRORAI l premjera ERRORAI l premjera*

Gruodžio 9d. Vilniuje "meno fortas" ERRORAI l premjera*

Skamp20 Skamp20

Vilniuje "siemens arena" 2018 12 26d Skamp20

Stonkus ir Katleris: #ManTaiKieme Stonkus ir Katleris: #ManTaiKieme

Vilniuje "siemens arena" 2019 sausio 4d Stonkus ir Katleris: #ManTaiKieme

VIKTORIJA GEČYTĖ QUINTET – BLUES BY FIVE VIKTORIJA GEČYTĖ QUINTET – BLUES BY FIVE

Vilniuje 'Jazz cellar 11" VIKTORIJA GEČYTĖ QUINTET – BLUES BY FIVE

Viktorija Gečytė Quintet Viktorija Gečytė Quintet

Vilniuje "Jazz cellar "Viktorija Gečytė Quintet