Atsargiai - parazitas!

2012-07-31 09:45   Peržiūros : 720   Spausdinti


Sąvoka „parazitas" apima išties ilgą organizmų sąrašą, pradedant virusais, bakterijomis bei paprasčiausiais pirmuonimis, ir baigiant vabzdžiais kraujasiurbiais. Visi jie - helmintai, kirmėlės, askaridės, liamblijos, katinės siurbikės, toksoplazmos, bakterijos ir erkės - gyvena kitoje gyvybės formoje ir klesti svetimos sveikatos sąskaita.


Žmogaus organizmas - puiki terpė bet kuriam helmintui: pastovi temperatūra (36,6°C), pastovi drėgmė (apie 80%), reguliariai patenkantis maistas, kurį mes savo pačių labui stengiamės paįvairinti vitaminais, maisto papildais, mineralais ir mikroelementais.

Dėl parazitų veiklos kyla beveik 80% visų mus ištinkančių ligų ir negalavimų. Deja, dauguma helmintų ilgai išgyvena žmogaus organizme, nesukeldami simptomų arba maskuodamiesi įvairiomis ligomis:

  • Pilvo skausmai
  • Alergija
  • Pykinimas
  • Anemija
  • Odos niežėjimas
  • Onkologija
  • Artrozės, artritai
  • Sutrūkinėję lūpų kampučiai
  • Parodontozė
  • Odos bėrimai
  • Nagų lūžinėjimas
  • Galvos skausmai
  • Viduriavimas, vidurių užkietėjimas
  • Dirglumas
  • Silpnumas, blogumas
  • Miego sutrikimai
  • Dantų griežimas
  • Knarkimas, seilėtekis
  • Apetito stoka
  • Padidėjęs apetitas
  • Plaukų slinkimas
  • Per aukšta temperatūra
  • Dažni peršalimai ir kt.

 

Kur ir kaip galima užsikrėsti helmintu?

Kodėl gi pasigauname tokią bjaurastį? Kodėl leidžiame parazitams ne tik įsikurti „šventovių šventovėje" - mūsų kūne, bet ir ten gyventi visko pertekus, tukti, daugintis, nuodyti ir silpninti mūsų organizmą?

  1. Kartais pacientai metų metus gydo helmintozių pasekmes, nė neįtardami tikrosios savo kančių priežasties. Daugumos kirmėlių invazijos „slepiasi" po vienu ar keliais nespecifiniais simptomais, pvz., bendru silpnumu, alergija, odos niežėjimu, plaukų slinkimu, lūžinėjančiais nagais, nervingumu, miego sutrikimu, pilvo skausmu, vidurių pūtimu, tuštinimosi sutrikimu, sunkiai įveikiama disbakterioze, galvos skausmu, pykinimu, sumažėjusiu apetitu rytais, kūno masės padidėjimu ar sumažėjimu, hemoglobino kiekio kraujyje sumažėjimu.
  2. Poliklinikose taikomi tyrimų metodai „kirmėlių kiaušinėliams" nustatyti praktiškai nesuteikia informacijos (neparodo daugumos parazitų).
  3. Išaugo miesto butuose laikomų naminių gyvūnų skaičius (beveik visi gyvūnai, įskaitant iš namų neišleidžiamas kates, yra užsikrėtę helmintais).
  4. Mūsų tėvynainiai dažnai užsikrečia helmintais atostogaudami karštose šalyse (kadangi inkubacinis laikotarpis ilgas, spėja užsikrėsti ir šeimos nariai bei bendradarbiai), o pasekmės išaiškėja tik praėjus keliems mėnesiams po atostogų.

 

Šiuo metu yra žinoma apie 300 žmogaus helmintozių, bet ne visos jos plačiai paplitusios. Kaip jomis užsikrečiama?

Per orą. Išdžiūvusias gyvūnų fekalijas išnešioja vėjas, todėl kartu su dulkėmis mes įkvepiame ir parazitų cistų.

Kas yra Vilniaus vejos? Per metus jose susikaupia apie 2000 tonų šunų išmatų, kurių 1 grame yra per 2 mln. askaridžių kiaušinėlių. O biologiškai aktyvus toks kiaušinėlis esti beveik 20 metų! Visas šis „grožis" išdžiūva, pavirsta dulkėmis ir, pučiant vėjui, patenka mums į nosį, burną, nusėda ant batų... Kirmėlių kiaušinėlių aptikta ir namų dulkėse - ant užuolaidų, grindjuosčių, žaliuzių tarpuose. Čia juos tiesiog įnešė vėjas pro langelį. Kaip matote, kad užsikrėstum askaridoze, net nereikia turėti šuns - pakanka atverti langą! (Žinoma, daugeliui toks pareiškimas pasirodys pernelyg drąsus, bet tikimybė užsikrėsti helmintoze oro lašeliniu būdu - pakankamai didelė.)

Per maistą. Visų greičiausias būdas, kuriuo parazitų lervos patenka į mūsų organizmą - užkrėsti maisto produktai, t.y., netinkamai nuplauti vaisiai ir daržovės, nepakankamai iškepta ar išvirta mėsa arba žuvis.

Per nešvarias rankas. Galima užsikrėsti ne tik nuo savo nešvarių rankų, bet ir nuo nešvarių pardavėjų, maitinimo įstaigų darbuotojų rankų. O kiek parazitų ant pinigų banknotų! Laikėte rankose pinigus, o po to palietėte maisto produktą, aplaižėte pirštą... štai ir įsileidote „svečių".

 

Ne visi tyrimai veiksmingi

Kai kurių specialistų manymu, „kirmėlių kiaušinėlių nustatymo" ir panašių tyrimų jų patikimumas tesiekia vos 20%. Priežastys:

  • Kai kurios helmintų rūšys apskritai nededa kiaušinėlių arba deda jų per mažai.
  • Neretai helmintų ieškoma ne toje biologinėje medžiagoje, kurią būtina tirti.

Panagrinėkime kai kurias konkrečias tyrimų rūšis:

Išmatų tyrimas. Kiekvienas parazitas kas tam tikrą laikotarpį į išorę išskiria subrandintų kiaušinėlių. Paprastai tai įvyksta kas 1-1,5 mėnesio. Kiaušinėlių „dėjimas" trunka ne ilgiau kaip 1-2 paras. Vadinasi, norint pataikyti į šias dienas, reikėtų į laboratoriją kasdien atnešti išmatų. Tai sunkiai įgyvendinama.

Tulžies tyrimas. Tulžis, kurioje iš tiesų galima pamatyti liamblijas, katines siurbikes ar jų kiaušinėlius, dažniausiai neišsiskiria būtent dėl spazmų, kuriuos sukelia šie parazitai, arba jos išsiskiria per mažai. Parazitas lieka už regos lauko ribų. Pati procedūra tikrai varginanti, todėl daugelis, ypač vaikai, jos atsisako. Be to, jai reikia patyrusio, kantraus laboranto ir geros laboratorijos.

Ultragarso tyrimas. Tai objektyvus vaizdas, kurį subjektyviai, o kartais net diametraliai priešingai, vertina skirtingi specialistai. Atsiranda skirtingų išvadų galimybė. „Sutankėjimas" gali reikšti akmenį, bet gali reikšti ir parazitų sankaupą. Tik skrodimas parodys.

 

Parazitų žala

1. Parazitai, prisitvirtindami virškinimo trakte ar „susisukdami lizdą" (kapsulę) kituose organuose bei audiniuose, pažeidžia ir traumuoja organus, trukdo jiems normaliai funkcionuoti, sukelia skausmus, spazmus, sutrikdo žarnyno peristaltiką. Dėl to atsiranda vidurių užkietėjimas ir t.t.


Parazitams priskiriami ir itin pavojingi, infekcijas galintys sukelti auksiniai stafilokokai, kurie suklesti ten, kur nesilaikoma higienos taisyklių.

 

2. Parazitai kliudo organizmo darbui. Parazitai gali įsikurti ir raumenyse, ir plaučiuose (imituodami tuberkuliozės židinius), ir kepenyse, jie gali net pažeisti smegenis (imituodami klinikinį smegenų auglio vaizdą ir faktiškai nužudydami šeimininką).

3. Įsiskverbę į audinius ar prikibę prie žarnyno sienelių, parazitai pažeidžia dengiamuosius organų audinius ir šitaip atveria kelią infekcijai, sukelia ilgai trunkančius uždegimo židinius, išsekina imuninę sistemą. Ypač jie pažeidžia besiformuojančią ir nestabilią vaiko imuninę sistemą.

4. Parazitai naikina resursus, būtinus pačiam organizmui.

Ilgainiui parazitų daroma žala didėja, nes patys parazitai auga, jų daugėja, o organizmo apsauginės jėgos ir resursai senka. Jei parazitai ilgai egzistuoja žmogaus organizme, palaipsniui pakinta jo imuninė sistema - ji tampa mažiau jautri svetimkūnių „įsiveržimams" ir paruošia terpę sunkioms infekcijoms bei vėžiniams susirgimams.

 

Naujos technologijos

Kompiuterių, optikos ir kitų mokslų pažanga leidžia aptikti parazitus labai patikimai.

Biorezonansinis kompiuterinis tyrimas. Dar prieš 20 metų buvo įrodyta, kad absoliučiai visi gyvi organizmai (ir ląstelės) turi savus, tik jiems būdingus, vibracijų dažnius. Kiekvienam parazitui taip pat būdingi tam tikro dažnio elektromagnetiniai svyravimai. Biorezonanso metodas suteikia galimybę aptikti parazitus, pasislėpusius mūsų kūne.

Diagnostika „pagal kraujo lašą" („gyvo" kraujo mikroskopija) - tai unikali galimybė pažvelgti į savo organizmo ląstelių pasaulį ir, pamačius ląstelių veiklos nukrypimų, imtis taisyti savo sveikatą ankstyviausiame ligos etape. Kraujas lašas imamas iš piršto. Svarbi savybė, skirianti šį metodą nuo įprastų tyrimų - tai, kad kraujo mėginys ištiriamas be jokio išankstinio apdorojimo, paciento akivaizdoje. Pacientas turi unikalią galimybę pamatyti savo ląsteles ir vykstant tyrimui gauti ypač svarbios informacijos apie savo sveikatą.

„Gyvo" kraujo mikroskopija parodo:

  • kokia eritrocitų, leukocitų ir kt. būklė;
  • kokia imuniteto būklė;
  • kiek kraujas prisotintas mikroelementų;
  • ar nėra ligas sukeliančių bakterijų, grybelių, virusų, kirmėlių invazijos;
  • kraujas parodo polinkį į insultą, infarktą, onkologiją;
  • kraujas parodo, kaip veikia kepenys, inkstai, koks plazmos klampumas ir kt.

 

Laisvalaikio gido Anonsas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.


Anonsas.lt naujienlaiškio prenumerata

Sužinok naujausias mados tendencijas, geriausius receptus, kelionių ir laisvalaikio idėjas! UŽSIPRENUMERUOK!

anonsas.lt pristato
Anonsas.lt pristato
Kaip dažyti plaukus?

Atsako ir pataria plaukų SPA terapeutė Rita Liutikienė

Žiobrių žvejyba Žiobrių žvejyba

Kaip žvejoti žiobrius, kur žvejoti žiobrius, meškerės, pašarai, sistemėlės, masalai žiobriams

Ančiuviai Jūrinės žuvys

Kaip atpažinti jūrinę žuvį žvejų ir žuvų turguose visame pasaulyje, kaip išsirinkti skanią žuvį žuvų turguje

Valentino diena Šv. Valentino diena: kad turėtumėte ką prisiminti

Idėjos vakarėliui, kai švenčiate dviese arba su draugais.

Teidės ugnikalnis Teidės ugnikalnis

Ekskursija į Teidės ugnikalnį, pėsčiųjų takai prie Teidės, Tenerifės sala

Kaip pasigaminti žvakę namuose Kaip pasigaminti žvakę namuose?

Aromatinės, dekoratyvinės žvakės gamyba namuose. Graži rankų darbo žvakė.

Ką padovanoti kulinarui Ką padovanoti kulinarui

Geriausia dovana maistą gaminančiam virėjui, kulinarui, kokią maisto gaminimo įrangą padovanoti

Dovana keliautojui Dovanos keliautojams

Dovanų idėjos keliautojams

Katastrofų filmai Geriausi katastrofų filmai

Populiariausi visų laikų katastrofų filmai apie nelaimes - nuo ateivių ir žemės drebėjimų iki gaisrų ir potvynių.

Alaus diržas Ką padovanoti vaikinui? 20 puikių dovanų vaikinui idėjų

Dovana vaikinui, dovanų idėjos vaikinui, linksmos ir naudingos dovanos vaikinui

Kaip dekoruoti moliuga Helovinas: kaip dekoruoti moliūgą ir puošti namus

Kad šiurpią spalio naktį iš nuostabos aikčiotų kaimynai - paverskite savo namus šviečiančių moliūgų tvirtove.

Tradicinis varškės apkepas Tradicinis varškės apkepas su razinomis

Tradicinio varškės apkepo receptas su razinomis

Kelionė į Lenkijos Zakopanę Kelionė po Pietinę Lenkiją

Maršrutas po Pietinę Lenkiją, lankytinos vietos Pietų Lenkijoje, pramogos Lenkijos Pietuose

Varškės apkepas Varškės apkepas

TOP 3 varškės apkepo receptai, tradicinis varškės apkepas, varškės apkepas su razinomis, varškės apkepas su dribsniais

gražiausi Tuniso miestai Gražiausi Tuniso miestai

Kelionė po įdomiausius Tuniso miestus ir įspūdingiausius lankytinus objektus.

Latvijos pajūrio paplūdimiai Latvijos pajūrio paplūdimiai

Paplūdimiai Latvijos pajūryje, Latvijos pajūrio paplūdimių, pliažų apžvalga, atsiliepimai ir rekomendacijos

Pramogos Utenoje Pramogos Utenoje

Ką veikti Utenos rajone

Geriausi sporto klubai Vilniuje Geriausi sporto klubai Vilniuje

Geriausi jėgos sporto klubai Vilnius, geriausi treniruoklių sporto klubai Vilniuje, geriausi sporto klubai moterims Vilniuje

Stemplės uždegimas Stemplės uždegimas

Stemplės uždegimas (ezofagitas) yra ūminis arba lėtinis tam tikrų stemplės gleivinės dalių uždegimas, dėl kurio atsiranda skausmas krūtinėje, rėmuo ir kiti negalavimai.

Uzbekiška „Basma" kazane Uzbekiška „Basma" kazane

Uzbekų nacionalinis patiekalas, troškinys ir sriuba viename, Uzbekiškos „Basma" receptas, kaip pagaminti „Basma".

Kaimo turizmo sodyba įmonės renginiui Geriausios kaimo turizmo sodybos

Kaip išsirinkti geriausią kaimo turizmo sodybą ramiam poilsiui, šventei, įmonės renginiui, vestuvėms.

Įdomiausios lankytinos vietos Lietuvoje Įdomiausios lankytinos vietos Lietuvoje

Lankytinos Vietos Lietuvoje, Ką verta pamatyti ir nuveikti Lietuvoje?

Alkoholio maišymas Alkoholio maišymas

Alkoholiniai gėrimai ir kokteiliai, populiariausi alkoholiniai kokteiliai, su kuo maišyti alkoholį, kokius kokteilius rinktis, kad nejaustume pasekmių?

Poilsis Utenoje Poilsis Utenoje

Kur ilsėtis Utenos rajone, poilsiavietės Utenos rajone,

plastikinė valtis Kaip išsirinkti plastikinę valtį

Kokią plastikinę valtį pirkti, geriausios plastikinės valtys

kelionė į Tunisą Kelionė į Tunisą

Maršrutas po Pietinį Tunisą, Gafsa-Tozeuras-Kebilis-Tatuinas-Džerba-Mahdija, reportažas iš kelionės į Tunisą

velykiniai sveikinimai Velykiniai sveikinimai

Velykiniai sveikinimai tėvams, draugams, artimiesiems, kolegoms

Velykiniai sveikinimai Sveikinimai Šv. Velykų proga

Solidūs velykiniai sveikinimai. Juokingi sveikinimai Velykų proga. Originalūs sveikinimai su Šv. Velykomis.

Kelionė į Tenerifę Kelionė į Tenerifę

Ką pamatyti Tenerifėje, lankytinos vietos Tenerifėje, pramogos Tenerifėje, automobiliu po Tenerifę, geriausios vietos poilsiui Tenerifėje

Lankytinos vietos tunise Lankytinos vietos Tunise

Ką aplankyti ir pamatyti Tunise, gražiausi Tuniso miestai

Originalūs kvepalai Originalūs kvepalai: patarimai, kaip atskirti originalius kvepalus nuo klastočių

Originalių kvepalų požymiai, kaip išsirinkti kokybiškus ir originalius kvepalus, požymiai, kad perkate padirbtus kvepalus, kvepalų žymėjimas

Anonsas.lt pristato
Dalia Dulkienė Dalia Dulkienė

Dalios receptų knyga

neringos blogas Neringa L.

Neringos receptų knyga

Galina Jagello

Maisto patiekalų receptų knyga