Gera kava ta, kurios norisi dar ir dar

2014-09-06 11:11   Peržiūros : 1206   Spausdinti
Vytautas Kratulis


Gera kava ta, kurios norisi dar ir dar...

Nors kava turi seną istoriją ir savo tradicijas, šiandien prie jos istorijos kūrimo kiekvieną rytą prisidedame patys. Apie kavą kaip kultūrą, gėrimą, poilsį, jos naudą ar žalą sveikatai informacijos netrūksta, o nuomonę susidaryti linkę kiekvienas savą.
Tad šiandien lengvas pokalbis prie kavos, apie kavą su Vytautu Kratuliu, UAB „Šviežia kava“ vadovu.

– Kokia buvo Jūsų pirmoji įsimintiniausia pažintis su kava?

– Aš dar buvau moksleivis, kada asmeniniais reikalais išvykau į Baltarusiją. Kaip žinia, tarybiniais laikais kavos pasiūlos Lietuvoje išvis nebuvo, tenkindavomės vienintele rūšimi. Norėjau mamai parvežti kitokios kavos, todėl nepasikuklinau ir nupirkau apie 20 kilogramų. Dėl šios priežasties turėjau nemalonumų su tų metų teisėsaugos sergėtojais. Dėl kavos vos nebuvau apkaltintas „spekuliavimu“ (šypsosi ekstremalios situacijos laimingą pabaigą prisimindamas p. Vytautas).

– Kaip išrenkate kavą lietuviams? Ar tautiečių skonis skiriasi nuo kitų šalių kavos mėgėjų pasirinkimo?
– Vežu mūsų klientams tai, ką pats paragauju ir man patinka. Pradžioje pradėjau dirbti su Kolumbijos kava, bet ilgainiui klausimai: „ką turite dar?“ įgriso. Atsivežiau Etiopijos kavos, kuri patiko maždaug penkiasdešimčiai procentų jos ragavusiems. Ji skani, bet lengva. Taip ir pasiskirsto, kas kokią kavą mėgsta ir kokios reikėtų įvežti. Paprastai lietuvaičių mėgstamiausia sodraus šokoladinio skonio kava, tokia mėgstama daugelyje šalių, nors kai kur renkamasi citrusinis jos skonis.
Dėl šios priežasties, visame pasaulyje skrudintojai ieško Taste profile. Jie nori išsiaiškinti, ką mėgsta klientai. Kad išryškintų Taste profile – sukuriama skrudinimo sistema. t. y., kaip ją paskrudinti, kad taste profile išryškėtų kuo labiau. Jeigu mūsiškiai mėgsta aromatingas – mes turime labiau išryškinti aromatą, jeigu labiau išskirtinius aromatus – persikų, pavyzdžiui, – tada ieškoma tokio aromato. Pas mus asortimentas yra labai labai didelis. Aš manau, kad pats didžiausias Pabaltyje, bet rinka kinta, todėl tvirtinti būtų netikslinga.

– Šiuo metu tarp kavos mėgėjų netyla diskusijos apie gurmanišką kavą, kurios uogos virškinamos meškėno skrandyje...
– Taip, norinčių paragauti ir išbandyti, kas tai yra – daug. Rinkoje šios kavos yra labai mažai, maždaug viena tona per metus. Kalbant atvirai, ji gera, bet nėra tiek įspūdinga, kaip yra vertinama...
„Kopi Luwak“ – tam tikra kava, kurią gamina meškėnas. Indonezijos salose gyvena mažas žvėrelis, laužantis kavamedžius, vietiniams kavos pupelių augintojams jis blogas žvėris. Kartą vienas savininkas užtvėrė tvora ir jų nebeišleido. Kavos uogos meškėno skrandyje natūraliai fermentuojasi ir pašalinamos iš organizmo iki galo nesuvirškintos. Toliau kavauogės, žinoma, plaunamos ir apdorojamos. „Kopi Luwak“ kava – „sunki“, kaip ir visos Indonezijos kavos. „Sunkios“ tai pat Birmos, Papua, Naujosios Gvinėjos kavos. Jos labiau tirštos, turinčios daugiau eterinių aliejų. Tai sočios kavos – išgeri porą puodelių ir jau jautiesi pavalgęs.
Aš manau, kad konkursinė kava, jos kainos ir kokybės santykis yra tikslesnis ir priimtinesnis. (Kalbama apie tarptautinį konkursą „Cup of Excellence“, kuris kasmet vyksta aštuoniose Centrinės ir Pietų Amerikos kavos šalyse. Konkurso metu išrenkama geriausia šalies metų kava. Galutiniams laimėtojams yra skiriamas prestižinis „Cup of Excellence“ apdovanojimas ir šios kavos parduodamos aukščiausio lygio varžytinėse pasauliniame aukcione.
Konkurso metu kiekviena kava degustuojama bent penkis kartus skirtingu laiku. Atrankos ir vertinimo kriterijų sąrašas neįtikėtinai ilgas ir sudėtingas. Kavas degustuoja ir išrenka kompetetingų šalies bei tarptautinių degustatorių grupė. – aut.past. )
„Kopi Luwak“ kilogramas kainuoja pusantro tūkstančio litų, o konkursinės, pavyzdžiui, šimtas septyniasdešimt litų kilogramas. Penkiasdešimčiai žmonių yra duodama ne mažiau kaip po du raundus, išgeriama tūkstančiai puodukų, patikrinama ar jinai tikrai ne fermentuota, ar neturi fenolio defekto – tokia kava tiesiog nuostabi!

– Ar specializuotose kavos parduotuvėse lankosi tik šio gėrimo žinovai?
– Tikrai ne. Ateina pirkti ne specialistai, ateina mėgėjai. Jie nusiperka 100 gramų. Mėgina ir randa savo skonio kavą.

– Ar tiesa, kad natūralaus aromato kavos yra vertingesnės už aromatizuotas?
– Taip. Nors kavos pagardintos maistiniais aliejais (aromatizuotos) yra paklausios, visgi kavos, turinčios natūralius aromatus, yra vertingiausios.
Geros kavos negardinamos niekuo – nei aromatiniais aliejais, nei ledais, nei pienu, nei cukrumi.

– Kaip vertintumėte Lietuvos kavinėse ruošiamą kavą?

– Deja, ji nėra tokia kokybiška, kokios norėtųsi ir kokia turėtų būti. Dažnai naudojami pasenę kavos aparatai, neatsižvelgiama į daugelį faktorių, lemiančių kavos kokybę kliento puodelyje. Labai daug priklauso nuo paties kavą ruošiančio barmeno.

– Daugelio namuose ar ofisuose kavos aparatas tapo ir būtinybė, ir mada. Ar teisingas požiūris, kad kavos aparatu gaminama kava skanesnė?
– Tikrai nebūtinai. Patys paprasčiausi ir geriausi būdai plikymo arba French Press.Tada kavos pupeles malkite rupiau. Specializuotose kavos parduotuvėse ar kavinėse kavos galima paragauti ir pagamintos nuspaudžiamu būdu, ir ekspreso, tačiau klientui reikėtų žinoti, kad ekspreso kavos aparatas skonį šiek tiek keičia. Namuose pagamintos kavos skonis kažkiek skirsis.

– Kokybiškiausias būdas kavą gaminti namie būtų...
– Tinkamai paskrudintas kavos pupeles susimalti geru kavos malimo malūnėliu prieš pat vartojimą. Tenka apgailestauti, kad jų pasiūla yra maža. Dėl to verkia ne tik Lietuva, bet ir Amerika.
Kavos malimas – savotiška meditacija, puikus būdas atsipalaiduoti. Užplikytą kavą patariama degustuoti jau po 4 minučių, tačiau aš siūlyčiau po 5 ar net daugiau.

– Atšalusi kava jau nekokybiška?

– Gera kava yra gera kava ir atšalusi. Jei ji keičia skonį – trūkumas. Konkursuose kava degustuojama karšta, pravėsusi ir gerokai atšalusi. Kava visą tą laiką kinta ir tai daro dauguma rūšių, jei ji stabili visais etapais – tada tai geros kokybės kava. Jei jaučiamas duonos, šokolado kvapas – gerai, jei žolės ar gumos – kavos kokybė prastesnė. Paprastai būna, kad pradžioje gera, paskui netinkama, pabaigoje vėl pagerėja. Dažnai tai priklauso nuo rinkimo būdo – gal rinko kombainas, gal pernokusias maišė su neprinokusiomis ir pan. Konkursuose tokios kavos nepraeina.

– Kavai kenkia...
– Žaliavų rinkoje dirbantys ekspertai sako, kad blogiausia, kas gali atsitikti kavai prieš ją pagaminant – į ją patekti vanduo. Tokia iškart tampa defektuota kava.
Jeigu jūsų kava netyčia sušlapo ar sudrėko – jos skonis tikrai pakis.
Kad kavos neveiktų išoriniai veiksniai, ji pakuojama į barjerinę pakuotę, kuri apsaugo nuo drėgmės, kvapų. Visos kitos pakuotės kavos neapsaugo. Polietilenas neapsaugo nuo nieko. Jis nuolat kontaktuoja su oru, o tai jau labai blogai. Deguonis – didelis kavos priešas. Todėl sumaltą kavą būtinai laikykite sandariame ir švariame inde. Turėkite omenyje, kad nesandariai laikomos ką tik sumaltos kavos aromato net 70 procentų išgaruoja per pirmąsias dvi valandas!
Ilgiau išsaugosite kavos šviežumą ją laikydami šaldytuve.

– Ne paslaptis, kad įprastinę juodą kavą keičia šiandien itin populiarios kavos „3:1“, 2:1“ ir pan...
– Tai visiška bėda. Kaip minėjau, gera kava su niekuo nemaišoma. Jei trys viename geresnė už du viename – tai jau blogai. Lietuviška kultūra dar vartojimo kultūra – kuo daugiau! Tačiau greitėjant gyvenimo tempui, tai normalu. Šito bruožo vartoti daugiau ir greičiau negalėtumėme priskirti tik lietuvybei. Visgi jei spręsti savo sąskaita: nesvarbu ką vartoti ir kaip, tada gerai – vadinasi, nesvarbu, ką ir gersime – trys viename, penki viename ar dešimt.

– Kokia Jūsų nuomonė apie tirpias kavas?
– Tirpi kava – atskira kategorija. Geriausiu atveju – ji jau vieną kartą išvirta. Sumalama kava, užpilama karštu vandeniu ir kas lieka išgarinama. Paprastai tokios kavos kvapas jau nėra geras, lyg kažkas ne taip.

– Ar kavos skoniui ir kokybei turi įtakos puodelis?

– Ekspreso kavai ypatingai svarbu – jie turi būti šilti. Jei puodelis bus šaltas – skysčio temperatūra pereis jo šildymui. Negali būti per lengvi. Porcelianiniai kavos puodeliai ilgiau laiko šilumą. Beje, kuo kavos puodelis panašesnis į tulpės formą, tuo geriau atsiskleidžia gėrimo aromatas.

– Kokias išskirtumėte didžiausias kavos vartojimo klaidas?

– Į kavos puodelį dėti kavos per daug – iškreipia skonį. 200ml vandens reikėtų 10g kavos.
Išgerti per dieną daugiau negu tris puodelius. Yra žmonių, kurie kavą vartoja be saiko, vėliau renkasi žaliąją arbatą, motyvuodami tuo, kad ji sveikesnė. Netiesa, kava yra natūralus oksidantų šaltinis, jeigu ji yra vartojama ne vėliau nei dvi savaitės po jos skrudinimo. Jeigu žaliosios arbatos būtų vartojama tokiais pačiais kiekiais kaip ir kavos, vargu ar šiandien kalbėtumėm apie žaliosios arbatos teigiamas savybes.

– Kas Jums yra gera kava?

– Kai jos norisi dar.

Vilma Galminaitė
anonsas.lt informacija


Anonsas.lt naujienlaiškio prenumerata

Sužinok naujausias mados tendencijas, geriausius receptus, kelionių ir laisvalaikio idėjas! UŽSIPRENUMERUOK!

anonsas.lt pristato
Anonsas.lt pristato
Kaip dažyti plaukus?

Atsako ir pataria plaukų SPA terapeutė Rita Liutikienė

Žiobrių žvejyba Žiobrių žvejyba

Kaip žvejoti žiobrius, kur žvejoti žiobrius, meškerės, pašarai, sistemėlės, masalai žiobriams

Ančiuviai Jūrinės žuvys

Kaip atpažinti jūrinę žuvį žvejų ir žuvų turguose visame pasaulyje, kaip išsirinkti skanią žuvį žuvų turguje

Valentino diena Šv. Valentino diena: kad turėtumėte ką prisiminti

Idėjos vakarėliui, kai švenčiate dviese arba su draugais.

Teidės ugnikalnis Teidės ugnikalnis

Ekskursija į Teidės ugnikalnį, pėsčiųjų takai prie Teidės, Tenerifės sala

Kaip pasigaminti žvakę namuose Kaip pasigaminti žvakę namuose?

Aromatinės, dekoratyvinės žvakės gamyba namuose. Graži rankų darbo žvakė.

Ką padovanoti kulinarui Ką padovanoti kulinarui

Geriausia dovana maistą gaminančiam virėjui, kulinarui, kokią maisto gaminimo įrangą padovanoti

Dovana keliautojui Dovanos keliautojams

Dovanų idėjos keliautojams

Katastrofų filmai Geriausi katastrofų filmai

Populiariausi visų laikų katastrofų filmai apie nelaimes - nuo ateivių ir žemės drebėjimų iki gaisrų ir potvynių.

Alaus diržas Ką padovanoti vaikinui? 20 puikių dovanų vaikinui idėjų

Dovana vaikinui, dovanų idėjos vaikinui, linksmos ir naudingos dovanos vaikinui

Kaip dekoruoti moliuga Helovinas: kaip dekoruoti moliūgą ir puošti namus

Kad šiurpią spalio naktį iš nuostabos aikčiotų kaimynai - paverskite savo namus šviečiančių moliūgų tvirtove.

Tradicinis varškės apkepas Tradicinis varškės apkepas su razinomis

Tradicinio varškės apkepo receptas su razinomis

Kelionė į Lenkijos Zakopanę Kelionė po Pietinę Lenkiją

Maršrutas po Pietinę Lenkiją, lankytinos vietos Pietų Lenkijoje, pramogos Lenkijos Pietuose

Varškės apkepas Varškės apkepas

TOP 3 varškės apkepo receptai, tradicinis varškės apkepas, varškės apkepas su razinomis, varškės apkepas su dribsniais

gražiausi Tuniso miestai Gražiausi Tuniso miestai

Kelionė po įdomiausius Tuniso miestus ir įspūdingiausius lankytinus objektus.

Latvijos pajūrio paplūdimiai Latvijos pajūrio paplūdimiai

Paplūdimiai Latvijos pajūryje, Latvijos pajūrio paplūdimių, pliažų apžvalga, atsiliepimai ir rekomendacijos

Pramogos Utenoje Pramogos Utenoje

Ką veikti Utenos rajone

Geriausi sporto klubai Vilniuje Geriausi sporto klubai Vilniuje

Geriausi jėgos sporto klubai Vilnius, geriausi treniruoklių sporto klubai Vilniuje, geriausi sporto klubai moterims Vilniuje

Stemplės uždegimas Stemplės uždegimas

Stemplės uždegimas (ezofagitas) yra ūminis arba lėtinis tam tikrų stemplės gleivinės dalių uždegimas, dėl kurio atsiranda skausmas krūtinėje, rėmuo ir kiti negalavimai.

Uzbekiška „Basma" kazane Uzbekiška „Basma" kazane

Uzbekų nacionalinis patiekalas, troškinys ir sriuba viename, Uzbekiškos „Basma" receptas, kaip pagaminti „Basma".

Kaimo turizmo sodyba įmonės renginiui Geriausios kaimo turizmo sodybos

Kaip išsirinkti geriausią kaimo turizmo sodybą ramiam poilsiui, šventei, įmonės renginiui, vestuvėms.

Įdomiausios lankytinos vietos Lietuvoje Įdomiausios lankytinos vietos Lietuvoje

Lankytinos Vietos Lietuvoje, Ką verta pamatyti ir nuveikti Lietuvoje?

Alkoholio maišymas Alkoholio maišymas

Alkoholiniai gėrimai ir kokteiliai, populiariausi alkoholiniai kokteiliai, su kuo maišyti alkoholį, kokius kokteilius rinktis, kad nejaustume pasekmių?

Poilsis Utenoje Poilsis Utenoje

Kur ilsėtis Utenos rajone, poilsiavietės Utenos rajone,

kelionė į Tunisą Kelionė į Tunisą

Maršrutas po Pietinį Tunisą, Gafsa-Tozeuras-Kebilis-Tatuinas-Džerba-Mahdija, reportažas iš kelionės į Tunisą

velykiniai sveikinimai Velykiniai sveikinimai

Velykiniai sveikinimai tėvams, draugams, artimiesiems, kolegoms

Velykiniai sveikinimai Sveikinimai Šv. Velykų proga

Solidūs velykiniai sveikinimai. Juokingi sveikinimai Velykų proga. Originalūs sveikinimai su Šv. Velykomis.

Kelionė į Tenerifę Kelionė į Tenerifę

Ką pamatyti Tenerifėje, lankytinos vietos Tenerifėje, pramogos Tenerifėje, automobiliu po Tenerifę, geriausios vietos poilsiui Tenerifėje

Lankytinos vietos tunise Lankytinos vietos Tunise

Ką aplankyti ir pamatyti Tunise, gražiausi Tuniso miestai

Originalūs kvepalai Originalūs kvepalai: patarimai, kaip atskirti originalius kvepalus nuo klastočių

Originalių kvepalų požymiai, kaip išsirinkti kokybiškus ir originalius kvepalus, požymiai, kad perkate padirbtus kvepalus, kvepalų žymėjimas

nėriniuoti blynai Užgavėnių blynai

Užgavėnės: šventė, senovės papročiai, tradiciniai valgiai ir blynų receptai.

Anonsas.lt pristato
Dalia Dulkienė Dalia Dulkienė

Dalios receptų knyga

neringos blogas Neringa L.

Neringos receptų knyga

Galina Jagello

Maisto patiekalų receptų knyga