Prancūzijos architektūros konkursas „Archi Jeunes“

2021-07-11 21:11   Peržiūros : 3   Spausdinti


Daugelis žmonių, architektūros temą gvildenančiuose forumuose, kalba apie buveinių, būstų ir miestų išdėstymo netinkamumą. Akivaizdu, kad architektai turi atlikti lemiamą vaidmenį pakeisdami šią situaciją. Atsižvelgiant į Covid-19 krizės sukeltus sunkumus, „Valode & Pistre" agentūra paskelbė architektūros konkurso, siejamo su tvarumo klausimu, nugalėtojus. Konkursas buvo skirtas architektūros studentams ir galiausiai buvo paskirti penki prizai.

Architektūros konkursas

nuotr. Zinneb Bennouna ir Marylou Machecourt. 2021 m. Kovo 16 d. buv paskelbti Agentūros „Valode & Pistre" rengiamo jaunųjų architektų konkurso „Archi Jeunes“ nugalėtojai.

Pagrindinis uždavinys, kurį turėjo įgyvendinti dalyviai, buvo pateikti tvarios ateities buveinės vaizdą. Kaip patys renginio organizatoriai teigia, Covid-19 pandemija turės ilgalaikį poveikį mūsų elgesiui, ypač mūsų gyvenimo būdui. Be to, kaip niekada anksčiau suvokiama, jog bus atsižvelgiama ir į globalinio atšilimo ir aplinkos degradacijos pasekmes.

Todėl remdamiesi šiuo pastebėjimu, architektai Denisas Valode ir Jeanas Pistre‘as norėjo integruotis į diskusijas, skatindami naują architektų kartą įsitraukti į apmąstymus, bandymus įveikti profesinio tobulėjimo sunkumus. Žinoma, ši pasaulinė situacija skatina jaunuolius susidurti su virtualių stažuočių nebuvimu ar nuotoliniu mokymu, pastarieji toli gražu nepalankūs jų talentų ugdymui.

„Archi Jeune" prizas buvo sukurtas siekiant apdovanoti novatoriškus kolektyvinio būsto projektus, suteikiančius atsakymus į būsto ir jų draugiškumo aplinkai stebėjimą, taip pat Covid-19 krizę ir ypač, uždarymo metu kilusius sunkumus: prieštaravimus tarp profesionalų, mokyklos ir namų gyvenimą, uždarymo ir kontakto su gamtos elementais bei augmenija siekį ir ekologinių rūpesčių plitimą. Kitą vertus, kandidatai turėjo visą laisvę nusistatyti kontekstą, geografinę padėtį, miesto ypatybes, tokias kaip tankis, matmenys ir t. t.

 

Įvairūs projektai, skirti socialinėms ir aplinkos problemoms spręsti

Žvelgiant į gautas paraiškas, daugiausia dėmesio buvo skiriama socialiniams ir aplinką saugantiems naujo būsto aspektams, kurie visi buvo įgyvendinami „konkrečiame kontekste". Dauguma dalyvių siūlė atnaujinti būstą, siekiant sutaupyti vietos, geriau susieti juos su išorine dalimi ir organizuoti išplanavimo sferą. Galų gale, pasiūlymai buvo suskirstyti į penkias pagrindines kategorijas:

1. Pertvarkymo projektai, keičiant būsto paskirtį, pradedant biurais, baigiant būstais, automobilių stovėjimo aikštelėmis, gamyklomis.

2. Nauji moduliniai ir pritaikomi projektai.

3. Būsto integracijos projektai, susiję su būdingomis klimato, geografinėmis ir socialinėmis situacijomis.

4. Intervencijos į esamą būstą su išplėtimais ir naujomis funkcijomis.

5. Naujų būsto tipologijų kūrimas.

 

Būstų projektai

nuotr. @designprimus. Norėdami perprasti tvariųjų namų projektavimo sistemą, jaunieji architektai turėjo pristatyti akį patraukiančius projektus. Kiekvieno konkurso dalyvio projektai buvo stebimi ir atrenkamos šiuo metu pasauliui aktualiausios idėjos. Net neabejojama, jog konkurso žiuri įdėjo nemažai pastangų spręsdami dalyvių likimą.

Norint išrinkti nugalėtojus, prie Deniso Valode ir Jeano Pistre prisijungusi žiuri, kurią sudarė ne tik architektai, bet ir įvairios asmenybės: Najoua Arduini, „Nexity" plėtros direktorė, Aldrickas Beckmanas, architektas, Nicolas Bouzou, ekonomistas ir „Asterès" įkūrimo direktorius, Thomas Coldefy, architektas, Marie Godard, „Le Beux" Paryžiaus centro generalinio direktoriaus pavaduotoja, Gaëlle Hamonic, architectas, Guillaume‘as Poitrinalas, Woodeumo ir paveldo fondo prezidentas, taip pat Catherine Sabbah, generalinė „Idheal" delegacija.

Komisija pasidalino savo mintimis apie projektų originalumą ir kūrybiškumą, taip pat nepamiršdami atsižvelgti į jų savybes ir jų svarbą Covid-19 krizės pasekmėms. Buvo išanalizuoti aplinkosaugos rūpesčiai, taip pat projektų patikimumas, jų gebėjimas materializuotis, pristatymo kokybė ir aiškumas.

 

Garsi agentūra, kurianti projektus

1980 m. įkurta Deniso Valode ir Jeano Pistre‘o agentūra dabar turi septynis partnerius ir maždaug 200 architektų iš dvidešimties skirtingų šalių. Paryžiuje įsikūrusi, bet su dukterinėmis įmonėmis Maskvoje ir Pekine projektus plėtojanti įmonė, savo padalinius turi ir Rusijoje, Azijos šalyse, Viduriniuose Rytuose, Magrebe ir į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje.

„Valode & Pistre" praktika apima įvairiausias sritis, pradedant bendro naujų miestų planų kūrimu ir baigiant baldų dizainu. Šie kūrėjai taip pat susiję su įvairiomis programomis, kurioms prireikia žinių apie pagrindinius objektus, bokštus, aukštojo mokslo įstaigų miestelius ir naujus mišrius gyvenamuosius kvartalus. Norėdami suvokti visus poreikių procesus, agentūros atstovai remiasi daugeliu klausimų: tiek sociologinių, tiek mokslinių, tiek ekologinių, etinių, estetinių ir kultūrinių...

„Mums įdomu sukurti pastatus, kurie negalėjo atsirasti kitoje vietoje, tada architektūrinis gestas turi prasmę, šaknis"

Penki prizai galiausiai buvo skirti penkiems projektams, o nugalėtojams buvo skirta stipendija nuo 3000 eurų už penktąją vietą iki 8000 eurų už pirmąją. Be to, pirmieji trys prizininkai gavo galimybę atlikti šešių mėnesių mokamą mokslinių tyrimų stažuotę „Valode & Pistre" agentūroje, būtent tam, kad pagilintų savo refleksiją. Per pastaruosius kelerius metus šis projektas sukūrė „būsto tyrimų sektorių", kuris taps laureatu rengiamų projektų pagrindu.

Toliau pasigrožėkite konkurso „Archi Jeunes" nugalėtojų projektais. Svarbu paminėti, jog šie projektai du mėnesius bus eksponuojami „Valode & Pistre" agentūroje.

1 vieta: Darbininkų namai Rubė mieste (orig. Roubaix), autoriai Assia Ghani ir Mélina Ndoumbe

Assia Ghani ir Mélina Ndoumbe2

nuotr. Assia Ghani ir Mélina Ndoumbe. Projektas pelnęs daugiausiai žiuri simpatijų. Assia Ghani ir Mélina Ndoumbe laimėjo 8 000 eurų stipendiją ir šešių mėnesių apmokamą mokslinių tyrimų praktiką „Valode & Pistre" agentūroje.

Pirmasis prizas „Archi Jeunes" konkurse buvo įteiktas Assiai Ghani ir Mélinai Ndoumbe už jų darbininkų namų projektą Roubė mieste. Pagrindinė šio projekto vizija yra atkurti rajoną, sudarytą iš Flandrijai būdingų darbininkų namų, plėtojant ir struktūrizuojant namų apimtį. Taip pat siekiama vėl atkreipti dėmesį į sodų naudojimą, siekiant apibrėžti „buveinę, pritaikytą naujoms gyvenimo sąlygoms".

Assia Ghani ir Mélina Ndoumbe

nuotr. Assia Ghani ir Mélina Ndoumbe. Konkurso nugalėtojų pagrindinis tikslas atkurti rajoną, pripildytą Flandrijai būdingų darbininkų gyvenamųjų vietų. Siekiant pradėti pertvarką projektas kviečia orientuotis į rajono plėtrą ir struktūrą.

 

2 vieta: „Au kêr de demain" projektas Dakare, autoriai Zineba Bennouna ir Marylou Machecourt

Zineba Bennouna ir Marylou Machecourt

nuotr. Zineba Bennouna ir Marylou Machecourt. Zineb Bennouna ir Marylou Machecourt laimėjo 6000 eurų stipendiją ir šešių mėnesių apmokamą mokslinių tyrimų stažuotę „Valode & Pistre" agentūroje. Prisidedant prie projekto realizavimo, pirmiausia svarbu susitelkti ties laiko patikrintų projektavimo technikų atgimimu.

Zineba Bennoua ir Marylou Machecourt gavo antraji prizą už savo projektą „Au kêr de demain" Dakare. Prizininkės pasiūlė miesto būsto modelį vargingiesiems Senegalo sostinės rajonams, kurį sudarytų „būsto vienetų grupė, surinkta aplink vandens telkinius, rūpinantis savarankiškumu ir gera aura". Įgyvendinant šį projektą būtų galima atnaujinti tradicines technikas, kurios dabar pamirštos, pavyzdžiui, Nubijos žemių skliautas.

3 vieta: „Prémalliance" projektas Grenoblyje, autorius Diaeddine'as Khaledas

Diaeddine Khaled2

nuotr. Diaeddine Khaled. Diaeddine'as Khaledas laimėjo 4000 eurų stipendiją ir šešių mėnesių apmokamą mokslinių tyrimų stažuotę „Valode & Pistre" agentūroje.

„Prémalliance" projektas Grenoblyje (orig. Grenoble), kuriam vadovavo Diaeddinas Khaledas, buvo apdovanotas trečiuoju prizu. Tai yra aštuntojo dešimtmečio surenkamojo komplekso reabilitacijos ar pertvarkymo projektas. „Erdvės pertvarkytos taip, kad būtų sukurtas panoraminis būstas su ložėmis ir aplinkos nepaveikta erdve", nurodyta agentūros pranešime spaudai.


Diaeddine Khaled

nuotr. Diaeddine Khaled. Projektas siejamas su aštuntuoju dešimtmečiu, kai buvo siekiama ne naujų projektų, o jau įgyvendintų kompleksų restauracijos ir pertvarkymo. Planų projektuose matoma, jog didžiulės pastangos dedamos norint kaip įmanoma geriau išnaudoti mažesnė erdvę.

4 vieta: „Kas kyla aukštyn, turi nusileisti - gyvenimas lauke" (orig. What goes up must come down - Vive dehors) projekto autorius Telmo Escapilas-Inchauspe'as

Telmo Escapil-Inchauspe2

nuotr. Telmo Escapil-Inchauspe. Telmo Escapil-Inchauspe laimi 3000 eurų piniginį prizą.

Telmo Escapilas-Inchauspe‘as su projektu „Kas kyla aukštyn, turi nusileisti - gyvenimas lauke" gavo ketvirtąjį prizą „Archi Jeunes" konkurse. Šia schema architektas siūlo Paryžiuje nenaudojamoje socialinės rezidencijos erdvėje pastatyti du pastatus skaidraus stiklo pavidalu. Tokiu būdu „naujos konstrukcijos suteikia galimybę gyventi erdvėje, tiesiogiai susijusioje su visais žmogui ir jo aplinkai reikalingais elementais".

Telmo Escapil-Inchauspe

nuotr. Telmo Escapil-Inchauspe. Pagrindinis architekto tikslas: naudojantis gamyklų stiklo atsargomis pastatyti du, vienas šalia kito suprojektuotus pastatus. Tokiu būdu apgaubiama didesnė dalis neišnaudotos Paryžiaus teritorijos, kas leidžia daryti prielaidą, jog būtent taip atsižvelgiama į gamtos resursus.

 

5 vieta: „Turo grandinė - trumpasis jungimas" (orig. Tour circuit - Circuit court), autorius Louisas Gibaultas

Louisas Gibaultas2

nuotr. Louis Gibault. Louisas Gibaultas gauna 3000 eurų premiją.

Galiausiai penktasis prizas buvo įteiktas Louisui Gibaultui už „Turo grandinė - trumpasis jungimas" projektą. Konkrečiai, sumanymą sudaro pats pastatas, sudarytas iš krūvos individualių namų, „tankinimas lėtu augimu", aiškina agentūra „Valode & Pistre". Naujo tipo buveinės, kuriose derinama įvairovė, lankstumas ir aiški ekosistema.

Louisas Gibaultas

nuotr. Louis Gibault. Kaip matoma šiuo projektu siekiama parodyti, jog būtent daugiaaukščiai pastatai turi mažesnį taršos koeficientą. O tokio sumanymo pagrindimas labai paprastas, kuo didesnė individualių namų bendruomenė, tuo namų statymo gausa turi mažesnę įtaką aplinkai.


Anonsas.lt naujienlaiškio prenumerata

Sužinok naujausias mados tendencijas, geriausius receptus, kelionių ir laisvalaikio idėjas! UŽSIPRENUMERUOK!

anonsas.lt pristato
Anonsas.lt pristato
Kaip dažyti plaukus?

Atsako ir pataria plaukų SPA terapeutė Rita Liutikienė

Žiobrių žvejyba Žiobrių žvejyba

Kaip žvejoti žiobrius, kur žvejoti žiobrius, meškerės, pašarai, sistemėlės, masalai žiobriams

Ančiuviai Jūrinės žuvys

Kaip atpažinti jūrinę žuvį žvejų ir žuvų turguose visame pasaulyje, kaip išsirinkti skanią žuvį žuvų turguje

Valentino diena Šv. Valentino diena: kad turėtumėte ką prisiminti

Idėjos vakarėliui, kai švenčiate dviese arba su draugais.

Teidės ugnikalnis Teidės ugnikalnis

Ekskursija į Teidės ugnikalnį, pėsčiųjų takai prie Teidės, Tenerifės sala

Kaip pasigaminti žvakę namuose Kaip pasigaminti žvakę namuose?

Aromatinės, dekoratyvinės žvakės gamyba namuose. Graži rankų darbo žvakė.

Ką padovanoti kulinarui Ką padovanoti kulinarui

Geriausia dovana maistą gaminančiam virėjui, kulinarui, kokią maisto gaminimo įrangą padovanoti

Dovana keliautojui Dovanos keliautojams

Dovanų idėjos keliautojams

Katastrofų filmai Geriausi katastrofų filmai

Populiariausi visų laikų katastrofų filmai apie nelaimes - nuo ateivių ir žemės drebėjimų iki gaisrų ir potvynių.

Alaus diržas Ką padovanoti vaikinui? 20 puikių dovanų vaikinui idėjų

Dovana vaikinui, dovanų idėjos vaikinui, linksmos ir naudingos dovanos vaikinui

Kaip dekoruoti moliuga Helovinas: kaip dekoruoti moliūgą ir puošti namus

Kad šiurpią spalio naktį iš nuostabos aikčiotų kaimynai - paverskite savo namus šviečiančių moliūgų tvirtove.

Tradicinis varškės apkepas Tradicinis varškės apkepas su razinomis

Tradicinio varškės apkepo receptas su razinomis

Kelionė į Lenkijos Zakopanę Kelionė po Pietinę Lenkiją

Maršrutas po Pietinę Lenkiją, lankytinos vietos Pietų Lenkijoje, pramogos Lenkijos Pietuose

Varškės apkepas Varškės apkepas

TOP 3 varškės apkepo receptai, tradicinis varškės apkepas, varškės apkepas su razinomis, varškės apkepas su dribsniais

gražiausi Tuniso miestai Gražiausi Tuniso miestai

Kelionė po įdomiausius Tuniso miestus ir įspūdingiausius lankytinus objektus.

Latvijos pajūrio paplūdimiai Latvijos pajūrio paplūdimiai

Paplūdimiai Latvijos pajūryje, Latvijos pajūrio paplūdimių, pliažų apžvalga, atsiliepimai ir rekomendacijos

Pramogos Utenoje Pramogos Utenoje

Ką veikti Utenos rajone

Geriausi sporto klubai Vilniuje Geriausi sporto klubai Vilniuje

Geriausi jėgos sporto klubai Vilnius, geriausi treniruoklių sporto klubai Vilniuje, geriausi sporto klubai moterims Vilniuje

Stemplės uždegimas Stemplės uždegimas

Stemplės uždegimas (ezofagitas) yra ūminis arba lėtinis tam tikrų stemplės gleivinės dalių uždegimas, dėl kurio atsiranda skausmas krūtinėje, rėmuo ir kiti negalavimai.

Uzbekiška „Basma" kazane Uzbekiška „Basma" kazane

Uzbekų nacionalinis patiekalas, troškinys ir sriuba viename, Uzbekiškos „Basma" receptas, kaip pagaminti „Basma".

Kaimo turizmo sodyba įmonės renginiui Geriausios kaimo turizmo sodybos

Kaip išsirinkti geriausią kaimo turizmo sodybą ramiam poilsiui, šventei, įmonės renginiui, vestuvėms.

Įdomiausios lankytinos vietos Lietuvoje Įdomiausios lankytinos vietos Lietuvoje

Lankytinos Vietos Lietuvoje, Ką verta pamatyti ir nuveikti Lietuvoje?

Alkoholio maišymas Alkoholio maišymas

Alkoholiniai gėrimai ir kokteiliai, populiariausi alkoholiniai kokteiliai, su kuo maišyti alkoholį, kokius kokteilius rinktis, kad nejaustume pasekmių?

Poilsis Utenoje Poilsis Utenoje

Kur ilsėtis Utenos rajone, poilsiavietės Utenos rajone,

kelionė į Tunisą Kelionė į Tunisą

Maršrutas po Pietinį Tunisą, Gafsa-Tozeuras-Kebilis-Tatuinas-Džerba-Mahdija, reportažas iš kelionės į Tunisą

velykiniai sveikinimai Velykiniai sveikinimai

Velykiniai sveikinimai tėvams, draugams, artimiesiems, kolegoms

Velykiniai sveikinimai Sveikinimai Šv. Velykų proga

Solidūs velykiniai sveikinimai. Juokingi sveikinimai Velykų proga. Originalūs sveikinimai su Šv. Velykomis.

Kelionė į Tenerifę Kelionė į Tenerifę

Ką pamatyti Tenerifėje, lankytinos vietos Tenerifėje, pramogos Tenerifėje, automobiliu po Tenerifę, geriausios vietos poilsiui Tenerifėje

Lankytinos vietos tunise Lankytinos vietos Tunise

Ką aplankyti ir pamatyti Tunise, gražiausi Tuniso miestai

Originalūs kvepalai Originalūs kvepalai: patarimai, kaip atskirti originalius kvepalus nuo klastočių

Originalių kvepalų požymiai, kaip išsirinkti kokybiškus ir originalius kvepalus, požymiai, kad perkate padirbtus kvepalus, kvepalų žymėjimas

nėriniuoti blynai Užgavėnių blynai

Užgavėnės: šventė, senovės papročiai, tradiciniai valgiai ir blynų receptai.

Anonsas.lt pristato
Dalia Dulkienė Dalia Dulkienė

Dalios receptų knyga

neringos blogas Neringa L.

Neringos receptų knyga

Galina Jagello

Maisto patiekalų receptų knyga