Skaniausi patiekalai iš jautienos

2020-11-30 21:52   Peržiūros : 13   Spausdinti


Dažnas kulinaras "bijo" jautienos. Nors jautiena skani, tačiau gana sunkiai paruošiama. Neabejotinai per daugybę metu sukurta daugybė receptų kaip tinkamai paruošti jautieną. Atrinkome keletą skaniausių receptų su jautiena.

Jautienos mėsa

Jautiena skani, tačiau dažnai sunkiai paruošiama mėsa. Pagal amžių skirstoma į veršieną ( veršiukai nuo 14 dienų  iki 6 savaičių), jaunų jaučių ( nuo 6 savaičių iki 2 metų), suaugusių gyvulių ( 2-5 metai), senų gyvulių ( nuo 5 metų)

Jautiena skirstoma į 3 rūšių mėsą: pirmai rūšiai priskiriama išpjova, antrai rūšiai liemeninė ( rostbifas), nugarinė ( antrekotas), viršutinė ir vidinė šlauninė, trečios rūšies yra kaklo, šoninė, paslėpsnio, užpetinės dalies, nuopjovų mėsa.

Mažiausiai jungiamojo audinio turi liemens išpjova, nugarinė, liemeninė kurios ir gali būti panaudotos didesniame gabale ar supjaustytos gabaliukais kepimui. Kietesnį jungiamąjį audinį turinti mentė, šlauninė, krūtininė naudojama troškiniams ir virimui. Kita mėsa malama arba naudojama sultiniams virti.

Jautienos išpjaustymas

1 mentė, 2 kaklas, 3 nugarinė, 4 šoninė, 5 krūtininė, 6 liemens išpjova, 7 šlauninė, 8 liemeninė, 9 paslėpsnis

Kepenys - daugumoje tautų kepenys tai sveikatą ir stiprybę suteikiantis organas. Pirmiausia dorojant, nuo kepenų atskiraima tulžies pūslė, kepenys plaunamos šaltame vandenyje, atskiriamos aiškiai matomos kraujagyslės bei plėvės. Sumažinti jautienos kepenų kartumą galima 3-4 valandas pamirkius šaltame vandenyje. Veršiūkų kepenys skaniausios

Liežuvis - daugumai tai delikatesinis patiekalas. Liežuvis nuplaunamas, nuskutami nesvarumai ir gleivės. Liežuviiui išvirus jį reikia nulupti. Lengviau lupasi jei virtas liežuvis  trumpam pamerkiamas į šaltą vandenį ir tuoj pat pradedamas lupti.

Inkstai. Nelaikykite nesutvarkytų  inkstų kartu su kita skerdiena.  Nuo inkstų nuimami riebalai, jautienos perpjaunami ir 3-4 valandas laikomi šaltame vandenyje, kad išnyktų kvapas. Skaniausi veršelio inkstai.

Galva.  Maženių gyvulių ( veršis, avis, stirna) galva pirmiausia nuplikoma karštu vandeniu ( 90 laipsnių), nuskutami plaukai ir ji apsvilinama. Išimamas liežuvis, perkertama pusiau ir išimamos smegenys. Didesniems galvijams nulupama oda, išimamas liežuvis, perkertama ir išimamos smegenys

Smegenys. Išimtos smegenys 1-2 valandas mirkomos šaltame vandenyje, plėvės atsargiai nuimamos neišimant iš vandens.

Kraujas. Skerdimo metu kraujas suleidžiama sį emaliuotą indą, pridedama druskos ( 1 l - 0,5 šaukšto druskos). Laikoma ne ilgiau 1 paros šaltoje vietoje.

Skrandis. Skrandis ištuštinamas, išverčiams nuplaunamas ir 3-5 minutėms įdedamas į karštą vandenį, išėmus nuskutama plėvė, keičiant vandenį mirkomas 6-8 valandas šaltame vandenyje.

Plaučiai. Supjaustomi dalimis ir išplaunami šaltame vandenyje.

Širdis. Perpjaunama išilgai, gerai išplaunama ir 1-2 valandas mirkoma šaltame vandenyje.

Uodega.  Galvijų uodegos nulupamos, sukapojamos ir 5-6 valandoms merkiamos į šaltą vandenį. Po mirkymo nuplikomos karštu vandeniu.

Kojos. Galvijams oda nulupama, nuplaunama, nuplikoma karštu vandeniu ir 2-3 valandas laikoma šaltame vandenyje. veršio kojoms reikia išilgai perpjauti ir išimti vamzdinius kaulus.

 


Anonsas.lt naujienlaiškio prenumerata

Sužinok naujausias mados tendencijas, geriausius receptus, kelionių ir laisvalaikio idėjas! UŽSIPRENUMERUOK!

anonsas.lt pristato
Anonsas.lt pristato
Kaip dažyti plaukus?

Atsako ir pataria plaukų SPA terapeutė Rita Liutikienė

Žiobrių žvejyba Žiobrių žvejyba

Kaip žvejoti žiobrius, kur žvejoti žiobrius, meškerės, pašarai, sistemėlės, masalai žiobriams

Ančiuviai Jūrinės žuvys

Kaip atpažinti jūrinę žuvį žvejų ir žuvų turguose visame pasaulyje, kaip išsirinkti skanią žuvį žuvų turguje

Valentino diena Šv. Valentino diena: kad turėtumėte ką prisiminti

Idėjos vakarėliui, kai švenčiate dviese arba su draugais.

Teidės ugnikalnis Teidės ugnikalnis

Ekskursija į Teidės ugnikalnį, pėsčiųjų takai prie Teidės, Tenerifės sala

Kaip pasigaminti žvakę namuose Kaip pasigaminti žvakę namuose?

Aromatinės, dekoratyvinės žvakės gamyba namuose. Graži rankų darbo žvakė.

Ką padovanoti kulinarui Ką padovanoti kulinarui

Geriausia dovana maistą gaminančiam virėjui, kulinarui, kokią maisto gaminimo įrangą padovanoti

Dovana keliautojui Dovanos keliautojams

Dovanų idėjos keliautojams

Katastrofų filmai Geriausi katastrofų filmai

Populiariausi visų laikų katastrofų filmai apie nelaimes - nuo ateivių ir žemės drebėjimų iki gaisrų ir potvynių.

Alaus diržas Ką padovanoti vaikinui? 20 puikių dovanų vaikinui idėjų

Dovana vaikinui, dovanų idėjos vaikinui, linksmos ir naudingos dovanos vaikinui

Kaip dekoruoti moliuga Helovinas: kaip dekoruoti moliūgą ir puošti namus

Kad šiurpią spalio naktį iš nuostabos aikčiotų kaimynai - paverskite savo namus šviečiančių moliūgų tvirtove.

Tradicinis varškės apkepas Tradicinis varškės apkepas su razinomis

Tradicinio varškės apkepo receptas su razinomis

Kelionė į Lenkijos Zakopanę Kelionė po Pietinę Lenkiją

Maršrutas po Pietinę Lenkiją, lankytinos vietos Pietų Lenkijoje, pramogos Lenkijos Pietuose

Varškės apkepas Varškės apkepas

TOP 3 varškės apkepo receptai, tradicinis varškės apkepas, varškės apkepas su razinomis, varškės apkepas su dribsniais

gražiausi Tuniso miestai Gražiausi Tuniso miestai

Kelionė po įdomiausius Tuniso miestus ir įspūdingiausius lankytinus objektus.

Latvijos pajūrio paplūdimiai Latvijos pajūrio paplūdimiai

Paplūdimiai Latvijos pajūryje, Latvijos pajūrio paplūdimių, pliažų apžvalga, atsiliepimai ir rekomendacijos

Pramogos Utenoje Pramogos Utenoje

Ką veikti Utenos rajone

Geriausi sporto klubai Vilniuje Geriausi sporto klubai Vilniuje

Geriausi jėgos sporto klubai Vilnius, geriausi treniruoklių sporto klubai Vilniuje, geriausi sporto klubai moterims Vilniuje

Stemplės uždegimas Stemplės uždegimas

Stemplės uždegimas (ezofagitas) yra ūminis arba lėtinis tam tikrų stemplės gleivinės dalių uždegimas, dėl kurio atsiranda skausmas krūtinėje, rėmuo ir kiti negalavimai.

Uzbekiška „Basma" kazane Uzbekiška „Basma" kazane

Uzbekų nacionalinis patiekalas, troškinys ir sriuba viename, Uzbekiškos „Basma" receptas, kaip pagaminti „Basma".

Kaimo turizmo sodyba įmonės renginiui Geriausios kaimo turizmo sodybos

Kaip išsirinkti geriausią kaimo turizmo sodybą ramiam poilsiui, šventei, įmonės renginiui, vestuvėms.

Įdomiausios lankytinos vietos Lietuvoje Įdomiausios lankytinos vietos Lietuvoje

Lankytinos Vietos Lietuvoje, Ką verta pamatyti ir nuveikti Lietuvoje?

Alkoholio maišymas Alkoholio maišymas

Alkoholiniai gėrimai ir kokteiliai, populiariausi alkoholiniai kokteiliai, su kuo maišyti alkoholį, kokius kokteilius rinktis, kad nejaustume pasekmių?

Poilsis Utenoje Poilsis Utenoje

Kur ilsėtis Utenos rajone, poilsiavietės Utenos rajone,

plastikinė valtis Kaip išsirinkti plastikinę valtį

Kokią plastikinę valtį pirkti, geriausios plastikinės valtys

kelionė į Tunisą Kelionė į Tunisą

Maršrutas po Pietinį Tunisą, Gafsa-Tozeuras-Kebilis-Tatuinas-Džerba-Mahdija, reportažas iš kelionės į Tunisą

velykiniai sveikinimai Velykiniai sveikinimai

Velykiniai sveikinimai tėvams, draugams, artimiesiems, kolegoms

Velykiniai sveikinimai Sveikinimai Šv. Velykų proga

Solidūs velykiniai sveikinimai. Juokingi sveikinimai Velykų proga. Originalūs sveikinimai su Šv. Velykomis.

Kelionė į Tenerifę Kelionė į Tenerifę

Ką pamatyti Tenerifėje, lankytinos vietos Tenerifėje, pramogos Tenerifėje, automobiliu po Tenerifę, geriausios vietos poilsiui Tenerifėje

Lankytinos vietos tunise Lankytinos vietos Tunise

Ką aplankyti ir pamatyti Tunise, gražiausi Tuniso miestai

Originalūs kvepalai Originalūs kvepalai: patarimai, kaip atskirti originalius kvepalus nuo klastočių

Originalių kvepalų požymiai, kaip išsirinkti kokybiškus ir originalius kvepalus, požymiai, kad perkate padirbtus kvepalus, kvepalų žymėjimas

Anonsas.lt pristato
Dalia Dulkienė Dalia Dulkienė

Dalios receptų knyga

neringos blogas Neringa L.

Neringos receptų knyga

Galina Jagello

Maisto patiekalų receptų knyga