Kaip išvengti per nesaugų maistą ir gėrimus plintančių infekcinių ligų

2015-07-03 16:02   Peržiūros : 31   Spausdinti


LAIKYKITĖS HIGIENOS REIKALAVIMŲ

Visada ir dažnai plaukite rankas prieš ruošiant valgį, pasinaudoję tualetu. Nesant galimybei nusiplauti rankas, nuvalykite jas drėgnomis servetėlėmis, maistą imkite popierinėmis servetėlėmis. Maisto ruošimui skirtą įrangą bei įrankius naudokite tik tinkamai nuplautus geriamuoju vandeniu.

VARTOKITE TIK SAUGŲ VANDENĮ

Gamtoje geriausiai vartoti fasuotą geriamąjį vandenį. Nevartokite upių, tvenkinių, ežerų, kanalų bei kitų vandens telkinių vandens, kuriame gausu parazitų bei patogenų, galinčių sukelti apsinuodijimus bei įvairius susirgimus.

RINKITĖS TINKAMUS MAISTO PRODUKTUS

Venkite į kelionę vežtis greitai gendantį maistą: pieną, grietinę, varškę, konditerijos gaminius su varške ar kremu,  virtų, keptų žuvų, mėsos ar jų produktų, mišrainių, karšto rūkymo žuvų, mėsos ar paukštienos gaminių.  Kelionėje geriausiai tiks duona, šaltai rūkyti gaminiai, šviežios daržovės, sausainiai, džiūvėsiai, konservai, riešutai.

Rinkitės šviežius vaisius bei daržoves, plaukite juos tik švariu geriamuoju vandeniu. Nevartokite maisto produktų su pasibaigusiu galiojimo terminu, išmeskite sukiužusias, išsipūtusias ar oksiduotas skardines. Nevartokite tokių pusfabrikačių, kurių pakuotėje matyti susikaupusio skysčio. 

LAIKYKITE MAISTĄ SAUGIAI

Greitai gendantį maistą laikykite ne aukštesnėje nei 5 oC temperatūroje, gamtoje tam geriausiai tiks automobiliniai šaldytuvai ar šaldymo krepšiai. Maistą laikykite uždarose pakuotėse pavėsyje, saugokite nuo graužikų, vabzdžių ir kitų gyvių. Laikykite termiškai neapdorotą mėsą ar žuvį atskirai nuo gatavo vartoti maisto.

Stenkitės suvartoti maistą kuo greičiau, gerai paskaičiuokite reikiamą jo kiekį.

Indai. Maistui naudojami indai turi būti švarūs. Geriausiai naudoti vienkartinius indus, o po valgio juos išmesti. Naudojant įprastinius indus būtina stebėti, kad neapruoštiems ir termiškai apdorotiems maisto produktams nebūtų naudojami tie patys indai bei įrankiai. 

TINKAMAI APDOROKITE MAISTĄ

Ypač svarbu termiškai apdorojant maistą pasiekti tinkamą temperatūrą, kad sunyktų dauguma pavojingų mikroorganizmų. Termiškai apdorojant, maisto produkto viduje temperatūra turi pasiekti 70 oC temperatūros ribą. Norint įsitikinti ar tinkamai iškepta mėsa ar paukštiena, atkreipkite  dėmesį į išsiskiriančias sultis, kurios turi būti šviesios, o ne rožinės spalvos. Neapdeginkite kepamo maisto, nes jame gali būti sveikatai kenksmingų policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAA) junginių. Nerekomenduojama kepti mėsos produktus, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E 250), nes nitrito likučiai, esant aukštesnei nei 110 oC temperatūrai, reaguodami su aminais ir amino rūgštimis sudaro kancerogeninius junginius - nitrozaminus. Norint išvengti pavojingų junginių susidarymo kepant naudokite gaminius, kurių sudėtyje nėra nitritų. Kepamus maisto produktus suvyniokite į foliją, kepimui naudokite specialias pakuotes, groteles, kiek įmanoma išvenkite apdegimo ir apanglėjimo.

NEPAMIRŠKITE PASIIMTI Į KELIONĘ:

  1. Geriamojo vandens
  2. Švarių indų bei įrankių
  3. Muilo, švaraus rankšluosčio ar drėgnų servetėlių.

 Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto inf.


Anonsas.lt naujienlaiškio prenumerata

Sužinok naujausias mados tendencijas, geriausius receptus, kelionių ir laisvalaikio idėjas! UŽSIPRENUMERUOK!

anonsas.lt pristato
Anonsas.lt pristato
Kaip dažyti plaukus?

Atsako ir pataria plaukų SPA terapeutė Rita Liutikienė

Žiobrių žvejyba Žiobrių žvejyba

Kaip žvejoti žiobrius, kur žvejoti žiobrius, meškerės, pašarai, sistemėlės, masalai žiobriams

Ančiuviai Jūrinės žuvys

Kaip atpažinti jūrinę žuvį žvejų ir žuvų turguose visame pasaulyje, kaip išsirinkti skanią žuvį žuvų turguje

Valentino diena Šv. Valentino diena: kad turėtumėte ką prisiminti

Idėjos vakarėliui, kai švenčiate dviese arba su draugais.

Teidės ugnikalnis Teidės ugnikalnis

Ekskursija į Teidės ugnikalnį, pėsčiųjų takai prie Teidės, Tenerifės sala

Kaip pasigaminti žvakę namuose Kaip pasigaminti žvakę namuose?

Aromatinės, dekoratyvinės žvakės gamyba namuose. Graži rankų darbo žvakė.

Ką padovanoti kulinarui Ką padovanoti kulinarui

Geriausia dovana maistą gaminančiam virėjui, kulinarui, kokią maisto gaminimo įrangą padovanoti

Dovana keliautojui Dovanos keliautojams

Dovanų idėjos keliautojams

Katastrofų filmai Geriausi katastrofų filmai

Populiariausi visų laikų katastrofų filmai apie nelaimes - nuo ateivių ir žemės drebėjimų iki gaisrų ir potvynių.

Alaus diržas Ką padovanoti vaikinui? 20 puikių dovanų vaikinui idėjų

Dovana vaikinui, dovanų idėjos vaikinui, linksmos ir naudingos dovanos vaikinui

Kaip dekoruoti moliuga Helovinas: kaip dekoruoti moliūgą ir puošti namus

Kad šiurpią spalio naktį iš nuostabos aikčiotų kaimynai - paverskite savo namus šviečiančių moliūgų tvirtove.

Tradicinis varškės apkepas Tradicinis varškės apkepas su razinomis

Tradicinio varškės apkepo receptas su razinomis

Kelionė į Lenkijos Zakopanę Kelionė po Pietinę Lenkiją

Maršrutas po Pietinę Lenkiją, lankytinos vietos Pietų Lenkijoje, pramogos Lenkijos Pietuose

Varškės apkepas Varškės apkepas

TOP 3 varškės apkepo receptai, tradicinis varškės apkepas, varškės apkepas su razinomis, varškės apkepas su dribsniais

gražiausi Tuniso miestai Gražiausi Tuniso miestai

Kelionė po įdomiausius Tuniso miestus ir įspūdingiausius lankytinus objektus.

Latvijos pajūrio paplūdimiai Latvijos pajūrio paplūdimiai

Paplūdimiai Latvijos pajūryje, Latvijos pajūrio paplūdimių, pliažų apžvalga, atsiliepimai ir rekomendacijos

Pramogos Utenoje Pramogos Utenoje

Ką veikti Utenos rajone

Geriausi sporto klubai Vilniuje Geriausi sporto klubai Vilniuje

Geriausi jėgos sporto klubai Vilnius, geriausi treniruoklių sporto klubai Vilniuje, geriausi sporto klubai moterims Vilniuje

Stemplės uždegimas Stemplės uždegimas

Stemplės uždegimas (ezofagitas) yra ūminis arba lėtinis tam tikrų stemplės gleivinės dalių uždegimas, dėl kurio atsiranda skausmas krūtinėje, rėmuo ir kiti negalavimai.

Uzbekiška „Basma" kazane Uzbekiška „Basma" kazane

Uzbekų nacionalinis patiekalas, troškinys ir sriuba viename, Uzbekiškos „Basma" receptas, kaip pagaminti „Basma".

Kaimo turizmo sodyba įmonės renginiui Geriausios kaimo turizmo sodybos

Kaip išsirinkti geriausią kaimo turizmo sodybą ramiam poilsiui, šventei, įmonės renginiui, vestuvėms.

Įdomiausios lankytinos vietos Lietuvoje Įdomiausios lankytinos vietos Lietuvoje

Lankytinos Vietos Lietuvoje, Ką verta pamatyti ir nuveikti Lietuvoje?

Alkoholio maišymas Alkoholio maišymas

Alkoholiniai gėrimai ir kokteiliai, populiariausi alkoholiniai kokteiliai, su kuo maišyti alkoholį, kokius kokteilius rinktis, kad nejaustume pasekmių?

Poilsis Utenoje Poilsis Utenoje

Kur ilsėtis Utenos rajone, poilsiavietės Utenos rajone,

plastikinė valtis Kaip išsirinkti plastikinę valtį

Kokią plastikinę valtį pirkti, geriausios plastikinės valtys

kelionė į Tunisą Kelionė į Tunisą

Maršrutas po Pietinį Tunisą, Gafsa-Tozeuras-Kebilis-Tatuinas-Džerba-Mahdija, reportažas iš kelionės į Tunisą

velykiniai sveikinimai Velykiniai sveikinimai

Velykiniai sveikinimai tėvams, draugams, artimiesiems, kolegoms

Velykiniai sveikinimai Sveikinimai Šv. Velykų proga

Solidūs velykiniai sveikinimai. Juokingi sveikinimai Velykų proga. Originalūs sveikinimai su Šv. Velykomis.

Kelionė į Tenerifę Kelionė į Tenerifę

Ką pamatyti Tenerifėje, lankytinos vietos Tenerifėje, pramogos Tenerifėje, automobiliu po Tenerifę, geriausios vietos poilsiui Tenerifėje

Lankytinos vietos tunise Lankytinos vietos Tunise

Ką aplankyti ir pamatyti Tunise, gražiausi Tuniso miestai

Originalūs kvepalai Originalūs kvepalai: patarimai, kaip atskirti originalius kvepalus nuo klastočių

Originalių kvepalų požymiai, kaip išsirinkti kokybiškus ir originalius kvepalus, požymiai, kad perkate padirbtus kvepalus, kvepalų žymėjimas

Anonsas.lt pristato
Dalia Dulkienė Dalia Dulkienė

Dalios receptų knyga

neringos blogas Neringa L.

Neringos receptų knyga

Galina Jagello

Maisto patiekalų receptų knyga